Despre ferestre

Unul dintre cele mai importante aspecte pe care le poate avea o locuință este întruchipat de ferestre. Ferestrele dau personalitate unei încăperi și asigura confort din punctul de vedere al luminii, dar și al posibilității de aerisire. Felul în care vă alegeți ferestrele poate ține de mai multe aspecte: buget, materiale, design, funcții și structură. Dacă doriți să vă informați cu privire la toate aspectele pe care le poate cuprinde o fereastră, atunci citiți în continuare.

despre ferestre

Despre ferestre și elementele principale ale acestora
În componența unei ferestre intră mai multe piese, unele despre care cel mai probabil ați auzit, dar sunt și câteva care nu sunt atât de cunoscute persoanelor care nu activează în domeniul.

Tocul ferestrei.

Tocul unei ferestre este partea componentă care face legătura dintre fereastră și părțile constructive adiacente, pereții sau structura, dar are și rolul de a susține cercevelele. Tocul ferestrei poate fi de mai multe feluri. Una dintre variante este cea de toc orb, ce intermediază în anumite cazuri prinderea tocului ferestrei de celelalte elemente. Acesta este folosit în situațiile în care fațada are o termoizolație ce nu dispune de grosimea necesară care să permită efectuarea termoizolării perimetrale a ferestrei. Materialele din care sunt confecționate tocurile diferă în funcție de preț, calitate, culoare sau cerințe speciale.

Rama ferestrei.

Rama ferestrei mai este denumită în termeni de specialitate și cercevea. Aceasta este elementul care contribuie la susținerea vitrajului, indiferent de materialul din care acesta este confecționat (plastic sau sticlă) și asigură deschiderea ferestrei în condiții optime. Pentru a avea ferestre montate în condiții de calitate și pentru a nu avea probleme în viitor (infiltrații de apă sau trecerea aerului) este foarte important ca legătura dintre ramă și toc să fie cât mai etanșă. Materialele din care sunt confecționate ramele diferă în funcție de preț, calitate, culoare sau cerințe speciale.

Vitrajul sau geamul.

Se poate spună că vă puteți da seama de calitatea unei ferestre în funcție de geamul ei deoarece acesta este elementul unei ferestre care oferă o parte importantă de avantaje sau dezavantaje privind calitatea. În prezent, producătorii de top nu mai utilizează geamuri simple, ci doar unități vitrale duble sau chiar triple. Unitățile vitrale duble sau triple sunt reprezentate de geamurile termopan care au în componență două sau trei foi de sticlă. Aceste geamuri încep să ofere tot mai multe avantaje, în funcție de prețul pe care sunteți dispuși să îl oferiți. Pentru un buget mai extins, geamurile din prezent pot oferi protecție solară, protecție termică și protecție de securitate, în timp ce se pune foarte mare accent și pe partea estetică a ferestrelor.

Parapetul.

Parapetul este determinat de înălțimea peretelui situat sub fereastră. Înălțimea acestuia diferă de la o construcție la alta, anume este variabilă în funcție de arhitectura fațadei clădirii. Înălțimea standard a unui parapete este cuprinsă între 80 și 90 de centimetri. De obicei, toți parapeții care depășesc această înălțime sunt folosiți la clădirile foarte mari. În cazul în care dispuneți de un parapete foarte mic, care să aibă înălțimea sub 80 de cm, caloriferele sau radiatoarele pot fi montate lângă fereastră.

Buiandrugul.

Acest element din compoziția unei ferestre este unul dintre cele mai puțin cunoscute, mai ales după această denumire. Buiandrugul se referă la elementul structural care este poziționat deasupra ferestrei și are întrebuințarea de a susține zidăria de deasupra ei, dar doar dacă acest aspect este necesar. În prezent, această denumire este folosită pentru a se vorbi de toată zona de deasupra ferestrei, iar ca și în cazul parapetului, înălțimea variază în funcție de fațada și arhitectura unei construcții.

Elementele de finisare: solbancul, glaful de interior, profilele de ancadrament, grilajele decorative.

Solbancul este cunoscut de unele persoane sub denumirea de glaf de exterior. Rolul acestuia este acela de a stopa acumularea apei în partea de jos a unei ferestre, dar și acela de a împiedică scurgerea apei pe fațada clădirii. Glaful de interior este un element cu scop decorativ. În funcție de dimensiunea sa, acesta poate acoperi radiatorul sau poate intra în compoziția măștii pentru radiator. Profilele de ancadrament fac parte din categoria elementelor de finisaj ce țin de stereotomia fațadei. Totuși, acestea încadrează fereastra sau ușa prin simplul fapt că pot replica arcade, bolte și se pot folosi chiar și la reabilitarea fațadelor vechi, pe lângă clădirile noi. Aceste elemente pot fi folosite atât în interiorul construcției, cât și în exterior. Grilajele decorative sunt folosite în principal pentru sporirea securității, dar datorită felului în care arată, pot fi considerate și elemente decorative. Construcția acestora este de cele mai multe ori fixă, dar la cerere există și grilaje mobile.

Elementele de protecție solară.

Aceste elemente sunt special destinate pentru protecția ferestrei, dar și pentru protecția interiorului de condiții meteo nefavorabile sau extreme – viscol, furtună de zăpadă, grindină, soare foarte puternic. Un plus al acestor elemente este acela al securității. Datorită locului în care se montează, elementele de protecție pot fi de interior sau de exterior. Din elementele de interior fac parte jaluzelele, draperiile, perdelele sau obloanele destinate interiorului, iar din cele de exterior fac parte obloanele de exterior, copertinele, rulourile și brisesolei-urile.

Despre ferestre și materialele din care sunt confecționate
Cel mai probabil ați observat că ferestrele vin într-o gamă foarte variată de materiale și culori. Aceste aspecte sunt alese în funcție de mai mulți factori legați de calitate sau de design. Fiecare material în parte are avantajele și dezavantajele sale, iar dacă doriți să aflați mai multe despre fiecare categorie în parte, acestea sunt cel mai des utilizate materiale pentru ferestre:

Despre ferestrele din lemn.

Ferestrele din lemn pot fi fabricate din două feluri de lemn: masiv sau stratificat. Ferestrele din lemn masiv reprezintă cel mai des întâlnit tip de ferestre din trecut până în prezent. Acest lucru se datorează uneia dintre proprietățile lemnului, acela că este foarte ușor de prelucrat. De asemenea, a contat extrem de mult faptul că lemnul a fost întotdeauna un material relativ ușor de găsit și de procurat, chiar și în timpurile vechi. Ferestrele confecționate din lemn stratificat sunt o variantă adaptată modernității din prezent a lemnului masiv. Acestea se caracterizează prin profilele de tâmplărie ce sunt realizate fie din mai multe straturi de lemn, fie din straturi de lemn și aglomerate din lemn. Acestea din urmă oferă proprietarului o izolare termică mai bună. Ferestrele din lemn stratificat incorporează mai ușor geamuri duble sau triple și oferă și deschideri relativ mai mari pentru panouri vitrate, fără a se folosi montanți intermediari.

Despre ferestrele din aluminiu.

Cerințele tot mai crescute din prezent care sunt legate de rezistență și durabilitate, dar și de materiale cu greutate redusă, au făcut din aluminiu un material preferat pentru noul tip de tâmplărie. Pentru a putea fi folosite, profilele de aluminiu folosite pentru ferestre trebuie să dețină o barieră de rupere pentru puntea termică și care să poate oferi o capacitate termoizolantă bună, dar să și împiedice apariția condensului pe ramă.  Construcțiile pot avea forme variate în secțiune și pot fi finisate cu vopsele cu proprietăți electrostatice, proces realizat prin anodizare, lăcuire sau folosire naturală.

Despre ferestrele din PVC.

Datorită faptului că în prezent se folosește la scară largă mase plastice, a fost posibilă și apariția unor profile din PVC, profile ce dispun de mai multe camere și reprezintă o alternativă bună pentru cele din lemn sau din aluminiu. În acest caz, este necesară folosirea unor profile metalice de armare pentru a rigidiza și a oferi rezistență în timp. Acest lucru este necesar deoarece profilele din PVC dispun de o foarte mare elasticitate. Procentul de izolare termică poate fi îmbunătățit și ridicat prin alegerea unor profile fabricate cu un număr mai mare de camere, număr care poate ajunge chiar și la 7. O altă soluție pentru același aspect este acela de a se introduce spumă termoizolantă în camerele orientate spre exterior. Formele profilelor pot fi foarte diverse și pot fi finisate în timpul procesului de producție prin efectuarea colorării în masă sau chiar după producție, prin vopsirea lor sau prin lipirea unor foi colorate sau cu textură.

Despre ferestrele din oțel.

Acest material folosit la confecționarea ferestrelor este cel mai des întâlnit în cazul ferestrelor folosite în mediul industrial. Datorită faptului că evoluția tehnologiei a permis aducerea multor îmbunătățiri, acest material a fost implementat cu ușurință și în zona comercială, dar chiar și în zona rezidențială (deși mai puțin). Totuși, se recomandă ca pentru a avea produse cu izolare termică de grad înalt, precum este necesar și în cazul profilelor de aluminiu, în cazul celor din oțel se recomandă montarea unei bariere pentru ruperea punții termice. Acest tip de ferestre se pot finisa prin vopsire, lipirea de folii și alte metode.

Despre ferestrele compozite.

Acest tip de ferestre este unul ceva mai modern datorită modului în care sunt confecționate – ramele acestora sunt făcute din două sau chiar mai multe feluri de materiale. Cele mai des întâlnite combinații sunt lemn cu aluminiu, lemn cu oțel sau aluminiu cu PVC. Combinațiile sunt foarte diverse și pot fi realizate în funcție de producător, de cerințe și de bugetul clientului. În mod normal, alegerea unei astfel de variante este făcută pentru o protecție mai bună, o izolare termică de o calitate mai avansată sau în cazul în care clienții au anumite cerințe de ordine estetică și decorativă ceva mai speciale și mai greu de realizat printr-un singur material.

ferestre low e

Ferestrele Low-E

Atunci când merg să discute cu reprezentanții unei firme de montat geamuri termopan, românii sunt sfătuiți să aleagă ferestrele Low-E, deoarece sunt de calitate superioară. Într-adevăr, deși ceva mai scumpe decât geamurile obișnuite, ferestrele Low-E se evidențiază prin calitățile lor termoizolante, dar și prin reducerea radiațiilor ultraviolete. Dar, să detaliem […] mai mult »

de ce se aburesc ferestrele

De ce se aburesc ferestrele

Majoritatea locuințelor sunt prevăzute în prezent cu geamuri termopan, cunoscute pentru calitatea lor. Cu toate acestea, mulți dintre cei care au ales să-și doteze locuința cu acestea reclamă faptul că se confruntă cu o problem: condensarea geamurilor termopan pe interior. Astfel de cazuri sunt multe, și majoritatea dintre cei care […] mai mult »

Prețurile ferestrelor

Ferestrele sunt unele dintre cele mai importante părți ale unei locuințe. De diferite tipuri, modele și mărimi, ferestrele au rolul de a vă proteja locuința, dar și de a da o fațadă diferită casei dumneavoastră. În momentul în care alegeți ferestrele, trebuie să țineți cont de geam: dacă acestea au […] mai mult »

cand se monteaza ferestrele

Când se montează ferestrele

Imediat cum afară vremea se îmbunătățește simțitor, majoritatea românilor aleg să-și monteze ferestre noi, considerând că în acest fel procedează coret. Nimic mai greșit, susțin specialiștii, care sunt de părere că, din contră, sezonul rece este indicat atunci când se are în vedere montarea ferestrelor din PVC. Cu toate acestea, […] mai mult »