Montajul ferestrelor

Atunci când îți renovezi locuința, un capitol special trebuie dedicat montării ferestrelor. Nu credem că mai este necesar să-ți spunem că termenul de exploatare a unei ferestre depinde în mare măsură de montajul corect al acesteia. De aceea, recomandarea noastră este să nu faceți economii și să alegeți cea mai ieftină ofertă atunci când vine vorba despre firma care se ocupă de montajul ferestrelor. Cel mai bine vă adresați specialiștilor înalt calificați în procesul montării instalațiilor de plastic.

De altfel, specialiștii în domeniu susțin că pentru a nu dezamăgiți de ferestrele casei, ar trebui să aveți următoarele lucruri atunci când vine vorba despre montarea acestora:

Nu încredințați această operațiune vecinului sau prietenului care se laudă că știe tot. Ei fac cu siguranță din celor care se pricep la toate, iar rezultatul muncii lor vă va dezamăgi mai deveme sau mai târziu.
Ați urmărit niște clipuri pe internet și vi se pare că este o operațiune foarte ușoară. Nimic mai greșit. Nu încercați să le montați singuri, deoarece nu aveți acele cunoștințe și abilități necesare, nici sculele speciale pentru a asigura montarea ferestrelor în mod corect.
Nu încercați să faceți mai multe renovări deodată, și să înlocuiți ferestrele în timp ce efectuați lucrări de amenajări interioare, pentru că umezeala din pereți va favoriza apariția condensului. Lăsați mai întâi ca umezeala din pereți să se evapore. Doar după ce avem un mediu uscat în locuință se recomandă să fie montate ferestrele cu geam termopan. Așa că lăsați nerăbdarea deoparte. Mai bine să aveți parte de ”șantier” în locuință o perioadă mai mungă decât să fiți nevoit să faceți tot felul de renovări sau reparații mai târziu.
Folia de protecție a profilelor din PVC va fi îndepărtată numai după efectuarea finisajelor la pereți. Nu uitați nici de eliminarea acesteia, în dorința de a proteja mai mult profilele din PVC. Veți ajunge în imposibilitatea de a o îndepărta și nu este estetică.

Pași în montajul ferestrelor

Atunci când vorbim de montajul ferestrelor, specialiștii susțin că montarea tâmplăriei să se execute în faza lucrărilor de finisaj, după executarea tencuielilor. Astfel, mai întâi, dacă există deja ferestre și uși vechi, va trebui să demontăm tâmplaria veche. Recondiționarea ferestrelor sau a ușilor vechi  va începe cu înlăturarea cercevelelor, după care se va desprinde tocul vechi . Dacă nu este posibilă scoaterea intactă a tocului, se vor scoate întâi montanții intermediari, etapă urmată de pregătirea suprafeței pentru montarea tâmplăriei din PVC. Se va înlătura spuma sau alte materiale ce au fost folosite pentru a umple spațiul dintre toc și zid. Totul trebuie curățat foarte bine până la zidul construcții. Abia apoi se încep operațiunile de montare a tâmplăriei noi din PVC. Nu uitați nici că procesul tehnologic al fabricării ferestrei cât și montajul acesteia trebuie să se supună unor reguli pentru a evita neplăceri de genul: condens, etanșare proastă, pierdere de căldură mare, instabilitate în timp.

Dar, să revenim la pașii care trebuie urmați în montajul ferestrelor.

Mai întâi, fereastra se fixează în perete cu ajutorul șuruburilor și a elementelor speciale de fixare, acestea fiind diferite în funcție de tipul materialului (cărămidă, beton, BCA) din care este construit zidul. De mare importanță este reglarea tuturor mecanismelor de închidere, pentru a asigura buna funcționalitate a ferestrelor.
Spațiul dintre perete și rama ferestrei se umple uniform cu spumă poliuretanică. Aceasta are doar rol de izolare și nu de fixare. Dacă există un gol mai mare de 10 mm, atunci este interzisă umplerea cu spumă de etanșare, și în acest caz, se folosesc profile de adaptare.
Lucrările de reparație a zidăriei în jurul ferestrelor vor fi efectuate în mod obligatoriu atât în interior cât și în  exterior și se vor efectua după cel puțin 48 de ore de la izolarea cu spumă. Surplusul de spumă nu se va îndepărta înaintea reparațiilor zidăriei, deoarece aceasta poate deveni permeabilă la apă. În exterior lucrările de finisare vor fi efectuate cu materiale de hidroizolație, ipsosul fiind total contraindicat.

În montajul ferestrelor trebuie să știți că tâmplăria PVC etanșează încăperea mult mai bine decât cea de lemn. De aceea, pentru o ventilație corespunzătoare a spațiului, este necesară prevederea elementelor de tâmplărie cu sisteme de aerisire controlată. Acesta poate fi făcută cu găuri de aerisire pe cercevea, cu garnituri speciale, mai mici decât garniturile obișnuite, plasate în partea de sus a ferestrei sau cu sisteme speciale de aerisire care pot avea inclusiv filtru de polen. Șlițurile pentru scurgerea apei și găurile de aerisire se pot verifica vizualizând elementele de tâmplărie înainte de montare.

Montajul ferestrei din punctul de vedere al specialiștilor

Meșterii profesioniști susțin că la montajul ferestrelor, dimensiunile acestora vor fi cu 10-15 mm mai mici decât dimensiunile golului de zidărie pe întreg perimetrul. Spațiul de 10-15 mm dintre conturul tocului ușii sau al ferestrei și golul de zidărie se va etanșa cu spumă poliuretanică, după cum am spus și mai sus. Spuma poliuretanică va asigura și un grad ridicat de protecție termică. Prinderea ramei de zidărie se va face cu ancore de montaj din tablă zincată sau dibluri care vor găuri grosimea tocului, mascându-se apoi cu capacele de plastic. Distanța între prinderi va fi de 700 mm sau maxim 150 mm de la colțul ferestrei.

Armarea

Pofilele PVC se armează cu rigidizări de oțel zincat cu grosimi de care variază în funcție de structura profilului și utilitatea sa.

Pentru verificarea existenței armăturii la locul montajului cereți celui care montează să scoată unul dintre șuruburile cu care s-a prins oțelul de profil și să se reintroducă șurubul la o distanță de 1,2 cm de locul inițial. Dacă șurubul intră greu atunci există armatura de oțel.

”O altă variantă de verificare a existenței armăturii se face prin găurirea tocului sau a cercevelei și astuparea ulterioară a găurii cu un dop de silicon. Prinderea corectă a armăturii se face pe partea tocului care vine în contact cu peretele, cu șuruburi autoforante, la distanță de 250-300 mm și 150 mm față de colțul ramei pentru profile albe, iar pentru profilele maro la distanță de 200-250 mm. Pe cercevea șuruburile care prind armătura se vor afla pe partea de așezare a geamului termopan, distanțele fiind aceleași. Și celelalte profile cum ar fi traversa sau stâlpul care împart fereastra trebuie armate cu otel zincat, cu aceleași prinderi”, sunt de părere specialiștii.

Feroneria

Feroneria este acea componentă care asigură închiderea și deschiderea perfectă a elementelor de tâmplărie și reprezintă o parte importantă în montajul ferestrelor dumneavoastră. Acesta trebuie să acționeze ușor și fără să agațe și să aibă un punct de închidere la fiecare 800 mm lungime a falțului. Feroneria trebuie să conțină obligatoriu balamalele - inferioară și superioară, un mâner de acționare și mecanism de acționare cu “bumbi” sau cu “ciuperci” antiefracție pentru închidere. Dacă vreți ceva de calitate pentru ferestrele dumneavoastră, atunci vă spunem că feroneria germană este în top, fiind considerată cea mai bună la ora actuală.

Montarea ferestrelor din PVC pe timp de iarnă

Chiar dacă vi se pare greu de crezut, din cauza condițiilor meteorologice care par complet nefavorabile, specialiștii consideră că sezonul de iarnă este ideal pentru a monta ferestre din PVC. Explicația este una mai simplă decât credeți: ferestrele din PVC, în perioada rece a anului se contractă, ceea ce permite producerea ferestrelor la un nivel mai înalt de calitate.

Prin urmare, nu aveți de ce să vă faceți griji și vă asigurăm că montarea ferestrelor pe timp de iarnă este absolut sigură. Se recomandă totuși ca la montarea ferestrelor pe timpul iernii temperatura exterioară să nu fie mai mică de -15 grade C și să fie utilizată spumă profesională de montare, care este special concepută pentru lucrări de instalare la temperatură de îngheț.

Multe persoane consideră că parcursul operațiunile de demontare și montare a ferestrelor, casa lor se va răci considerabil. Nimic mai fals, spun specialiștii, care îi asigură pe sceptici că procesul de montare nu durează mult, astfel încât camera nu se va răci semnificativ. Durata montării a ferestrelor este de 20-30 de minute (poate fi considerată ca o aerisire), în timp ce o montare mai complexă durează de la 40-60 minute.

Printre beneficiile montării ferestrelor PVC iarna enumerăm doar câteva:

la montarea ferestrelor în timpul iernii se pot vedea toate defectele și se pot corecta în același timp;
montarea ferestrelor din PVC în timpul iernii necesită utilizarea spumei speciale pentru temperaturi scăzute, căci spuma ieftină pur și simplu nu va funcționa. Prin urmare, din nou veți avea parte de calitate;
în sezonul de iarnă numărul comenzilor pentru producerea ferestrelor este mai mic și permite clienților montarea mult mai rapidă; Asta ca să nu mai adăugăm și faptul că în perioada de iarnă prețurile pentru montajul ferestrelor sunt mai mici;
montajul ferestrelor din PVC în timpul iernii necesită celor care îndeplinesc această operațiune o mai mare concentrare și precizie. Prin urmare, instalarea ferestrelor din PVC în sezonul de iarnă este de multe ori mai calitativ decât în lunile mai calde.

Cam atât despre montajul ferestrelor. Sperăm că informațiile v-au fost de folos, sau măcar v-au oferit un minim de cunoștințe necesare, pentru a nu vă lăsa păcăliți de ofertele ”sforăitoare” ale unor firme de montaj ferestre.

 

Sorry, no posts matched your criteria.