Tipuri de ferestre

Atunci când vine vorba despre renovarea locuinței, mulți dintre noi iau în calcul și înlocuirea ferestrelor. Cu toate acestea, pentru majoritatea românilor, înlocuirea vechilor ferestre cu o tâmplărie nouă și modernă reprezintă o decizie importantă. Este vorba în primul rând de o investiție pe care o facem pentru mulți ani, cu eforturi financiare destul de mari. Și tocmai pentru că vorbim aici de costuri, ne dorim ca investiția făcută să fie una de calitate.

Printre caracteristicile cheie pe care o fereastră de calitate se numără o bună izolare termică, durabilitate şi siguranţă în exploatare, precum şi protecţie în faţa acţiunii factorilor externi.

Diferenţa între tipurile de ferestre existente pe piață vine în primul rând de la materialul de bază folosit. Astfel, putem vorbi despre ferestre din lemn stratificat, aluminiu sau PVC.

Tipuri de ferestre din lemn stratificat

Principalul avantaj al acestor tipuri de ferestre este faptul că elimină cel mai mare dușman al locuințelor, respectiv condensul. Pentru cei care aleg această variantă, condensul poate dispărea în mare parte sau chiar în totalitate, în funcţie de celelalte caracteristici ale imobilului. Din păcate, are parte și de un dezavantaj: cu timpul pot apărea probleme la îmbinări. Lemnul poate avea o rezistenţă scăzută la umiditate sau expunere la soare, dacă nu a fost uscat corespunzător înainte de prelucrare. În plus, pentru a păstra un aspect plăcut, lemnul trebuie revopsit într-un interval de trei până la zece ani.

Tipuri de ferestre din aluminiu

Tâmplăria de aluminiu vine pentru cei care o aleg cu un avantaj deloc de neglijat: durata cea mai mare de viaţă. Rezistenţa ei la ciclurile îngheţ-dezgheţ nu este deloc de neglijat, iar structura de aluminiu permite o încărcare de sarcină mai mare. Mai multă lumină naturală înseamnă un confort sporit şi facturi mai mici. Totuşi, aluminiul nu se pretează locuințelor obișnuite, fiind indicat în special pentru arhitecturi speciale, case cu pereţi din stică, magazine sau birouri. Dacă ne referim la ferestrele standard, atunci vă spunem că aluminiul oferă o izolare termică inferioară. Astfel, temperaturile din cameră se pot schimba mai uşor în funcţie de fluctuaţiile de temperatură de afară.

Tipuri de ferestre din PVC

Atunci când vorbim de PVC, atunci vă spunem că alegerea majorităților românilor pentru că asigură un coeficient superior de izolare termică şi fonică, iar raportul calitate-preţ este unul bun. Dacă ne referim la tipurile de ferestre, atunci că spunem că acestea sunt ieftine, uşor de întreţinut şi pot fi folosite în forme speciale. Dezavantajul este că acestea nu sunt la fel de rezistente în timp ca aluminiul şi pot ceda mai uşor la factori mecanici. Totuşi, durata de viaţă a acestora este de până la 50 de ani, ceea ce este destul de mult, nu-i așa?

Alegerea reușită a ferestrelor PVC depinde de calitatea profilului PVC (producatorul lui) și de compania de încredere, care vă va ajuta să-l alegeți, va produce și instala geamurile termopan.

Dar, să revenim la tipurile de ferestre.

Tipuri de ferestre culisante

Acest tip de ferestre se întâlnește în special în regiunile cu climă caldă. Acestea se caracterizează prin: funcția de culisare a cercevelelor, fără posibilitatea de basculare. Nu sunt indicate pentru zonele cu climă mai aspră, dar funcționează perfect în regiunile mai calde, de exemplu ţările mediteraneene.

Tipuri de ferestre în stil francez

Tipurile de ferestre în stil francez nu sunt altceva decât uși cu ferestre. De fapt toate tipurile de uși care includ panouri de sticlă, fie ele întregi, simple sau decorate cu baghete ele sunt catalogate ca fiind în stil franțuzesc sau french.

Tipuri de ferestre - luminator

Lantrenoul sau luminatorul, cum i se mai spune, este acea porțiune din acoperișul unei hale, al unei sali etc., ceva mai ridicată și prevăzuta cu numeroase ferestre, pentru a permite pătrunderea luminii.

Tipuri de ferestre - lucarna

Lucarna este o fereastră verticală, amenajată în acoperișul cu pantă mare al unei construcții, în scopul luminării și aerisirii podului sau a încăperilor aflate la nivelul podului.

Tipuri de ferestre pentru acoperiș

Atunci când ne referim la tipurile de ferestre, nu trebuie să le uităm pe cele pentru acoperiș, la fabricarea cărora au fost folosite cele mai noi tehnologii pentru a asigura durabilitatea, siguranţa, funcţionalitatea şi parametrii înalţi de izolare termică.

Din gama cea mai largă de modele existentă pe piață puteţi alege ferestrele care se potrivesc cel mai bine locuinței dumneavoastră, în funcție și de intervalul dintre căpriori, acoperiş, interior, preferinţele personale şi posibilitățile financiare.

Tipuri de ferestre cu deschidere prin rotire medie FT

Ferestrele de mansardă cu deschidere prin rotire medie sunt, fără îndoială, cele mai populare tipuri de ferestre destinate pentru acoperişurilor. Grație balamalelor de frecare situate în partea centrală, batantul ferestrei poate fi lăsat în poziţia de înclinare, precum şi rotit în jurul axei sale cu 180 grade, ceea ce facilitează considerabil curăţare geamului exterior.

Tipuri de ferestre pentru încăperi cu umiditate sporită FTP-W

Specialiștii în montat ferestre, cum sunt cei de la compania FAKRO sunt de părere că sunt frecvente cazurile în care fereastra pentru acoperiş se instalează într-o încăpere în care există exces de umiditate, cum ar fi baia sau bucătăria. Tocmai pentru aceste cazuri compania FAKRO recomandă tipul de fereastră FTP-W, profiluri din lemn acoperit cu strat de poliuretan rezistent la umiditate, de culoare albă, care i-a dat de altfel și numele - "fereastră albă".

Tipuri de ferestre de mansardă

Ferestrele de mansardă vă oferă accesul la lumina naturală, aerul proaspăt că să nu mai vorbim și despre priveliște, protejându-vă în acelaşi timp de ploaie, vânt, zăpadă şi soarele arzător. Acest tip de ferestre aau locuinţei un aer cald, familiar şi nu necesită prea multă atenţie şi îngrijire.

Tipuri de ferestre de evacuare

În acest caz vorbim de un tip de fereastră cu un sistem combinat de deschidere. Potrivit specialiștilor, în acest caz, batantul se poate deplasa în intervalul 0 - 40 de grade, iar în caz de pericol, apăsarea uşoară pe elementele de deschidere a batantului o ridică sub un unghi de 68 de grade.

Dimensiunile mari ale ferestrei, precum şi deschiderea rapidă şi uşoară sub un unghi mare asigură posibilitatea ieşirii libere pe acoperiş pentru evacuarea dintr-o încăpere devenită nesigură. Acest tip de fereastră este soluția potrivită la problema de asigurare anti-incendiu, atât la etapa de proiectare arhitecturală, cât şi la etapa de instalare a ferestrei într-o clădire socială, industrială şi locativă.

Să nu uităm de estetică

Indiferent de tipurile de ferestre despre care vorbim, nu trebuie neglijat rolul estetic al acestora. Ferestrele reprezintă acele elemente esenţiale pentru estetica generală a construcţiei, cu precădere a faţadelor principale. Dispunerea, dimensiunile, finisajele lor oferă acele elemente de personalitate şi distincţie oricărei case.

Este important ca tipurile de ferestre pe care le-am ales pentru a ne moderniza casa să fie în deplină armonie cu întreaga arhitectură a locuinței. Aici ne putem impune punctul de vedere, dar este indicat să ne sfătuim totuși cu proiectanții dacă ideile noastre pot fi puse sau nu în practică.

Pentru clădirile etajate sau mansardate, sau acolo unde construcţia are mai multe pante şi unghiuri diferit orientate, ferestrele devin un element estetic de maximă importanţă. Cu toate acestea, nu trebuie uitat nici rolul lor funcţional, cantitatea de lumină pe care o pot lăsa să transpară spre interior. Cu siguranță, ferestrele de mansardă sunt în un tip de fereastră care atrage atenția şi acesta este motivul pentru care avem în prezent o adevărată industrie dedicată lor.

Atenție la ce alegeți

Atunci când alegeți geamurile potrivite pentru tipurile de fereastră pe care le-ați ales, informaţi-vă despre firma de la care intenţionaţi să comandaţi geamurile şi instalarea. Se recomandă ca toate lucrările şi achiziţiile să fie realizate de la una şi aceeaşi firmă. Interesaţi-vă de unde sunt aduse geamurile, care sunt garanţiile şi aprecierile privind calitatea. De asemenea, e bine să verificați de la început dacă în preţ sunt incluse lucrările de montare şi demontare.

După ce decideţi în privinţa producătorului, urmează să alegeţi geamurile, să precizaţi tipul şi design-ul viitoarelor ferestre. Desigur, fereastra reprezintă înainte de toate sursa de iluminare a apartamentului pe parcursul zilei, însă această caracteristică depinde de mărimea deschizăturii pentru fereastră şi amplasare, şi nu de termopanul instalat. De aceea, în primul rând trebuie atras atenţia asupra capacităţilor de izolare termică şi fonică.

Pentru anumite zone (lacuri sau cursuri de apă, terenuri izolate, veri toride etc.) tipurile de ferestre ale locuințelor sunt prevăzute cu sisteme de protecţie speciale şi (sau) specifice. Aceste sisteme merg de la plasele şi obloanele exterioare și până la sistemele speciale de închidere sau barele de protecţie. Ele trebuie adăugate construcţiei fără a influența în mod negativ aspectului general al acesteia, cu precădere asupra faţadei principale.

După cum vedeți, alegerea tipului de fereastră potrivit pentru locuința dumneavoastră nu este un lucru chiar atât de ușor. Tocmai de aceea se recomandă ca înainte de a trece la schimbări atât de mari să studiați bine toate problemele care se pot ivi, să vedeți care sunt ofertele firmelor specializate în montarea ferestrelor și abia apoi să vă hotărâți. Evident că și bugetul de care dispuneți nu trebuie neglijat, și ideal ar fi să găsiți o soluție care să îmbine în mod corect și calitatea și sumele de care dispuneți. Nu vă faceți griji, suntem convinși că veți reuși să găsiți exact acele tipuri de ferestre ideale pentru ceea ce aveți nevoie. Trebuie doar să nu acționați sub primul impuls. Într-adevăr, este nevoie de ceva mai multă muncă de documentare, dar la final, se merită.

 

Ferestre de lemn

Care sunt avantajele ferestrelor de lemn și de ce am alege asemenea format? În fiecare zonă mai tradițională sau o zonă case, foarte mulți au ales să își pună ferestre de lemn. Acestea pot fi personalizate, fiind atât duble dar și simple și, cel mai important, pot fi orice culoare. […] mai mult »