Tipuri de sticlă pentru ferestre

Atunci când vorbim despre sticlă și cum poate fi folosită ea pentru a spori confortul locuinței, sunt multe de spus. Este suficient să vă reamintim că înainte de a alege un tip de sticlă este necesară o documentare amănunţită, tocmai pentru a nu avea ceva surprize neplăcute mai târziu. Există diferite tipuri de sticlă pentru ferestre, folosite în diverse tipuri de combinaţii, toate cu scopul de a îndeplini cerinţele proprietarilor. Deşi unele sunt utilizate cu precădere la clădirile comerciale, există din ce în ce mai mulţi clienţi care doresc să beneficieze şi acasă de cele mai noi tehnologii.

tipuri de sticla pentru ferestre

Tipuri de sticlă pentru ferestre

Atunci când ne referim la confortul casei, orientarea cardinală este importantă în alegerea tipului de sticlă, solicitarea termică fiind diferită. Consultați-vă cu specialiștii pentru ca pachetul de sticlă ales să fie optim. Un pachet de sticlă de calitate se amortizează în câțiva ani prin economiile realizate, urmând ca în timp, să producă și mai multe economii.

Izolarea termică, precum și cea fonică pe care le asigură sticla sunt date de numărul de foi, grosimea și tipul foilor de sticlă sau a baghetelor de închidere, în tipul de gaz inert introdus.

De asemenea, Prin alegerea unor foi de sticlă componente ale pachetului cu caracteristici speciale, pachetul de sticlă poate fi tratat decorativ (sticlă decorativă, colorată în masă, reflectivă) și se poate îmbunătăți componenta de siguranță în exploatare (sticla termocalită, tip duplex) sau crește rezistența împotriva efracției (folii antiefracție sau chiar sticlă anti-glonț). Dar, acestea sunt detalii prea tehnice, care trebuie cunoscute mai mult de specialiști.

Tipuri de sticlă pentru ferestre ”anti-efracție”

Ați auzit vreodată de sticla "antiefracţie"? Ei bine, geamurile termoizolante "antiefracție" sau "securizate", cum li se mai zice, sunt de două tipuri şi se folosesc după cerinţele locului unde sunt amplasate. Geamurile termoizolante care au în alcătuirea lor sticlă de securitate călită supusă iniţial unui tratament termic au parte de o rezistență sporită. De obicei, un astfel de geam este de 5 ori mai rezistent decât un geam normal. Dacă totuși sticla se sparge, se sparge în condiţii de siguranţă, în mii de bucaţi de sticlă cu margini netăioase. Prin urmare se evită posibilile răniri ca urmare a spargerii unor geamuri.

Dar, să revenim la tipuri de sticlă pentru ferestre. Sticla LowE – (emisivitate redusa) se caracterizează prin faptul că are prevăzută cu o peliculă magnetronică care conține mai multe straturi de oxizi metalici, metal, argint, sau aliaje care sunt aproape imposibil de observat cu ochiul liber. Grație însușirilor pe care tocmai vi le-am prezentat, proprietățile termoizolante ale geamului sunt net superioare deoarece reflectă o mare parte a radiației termice înapoi în cameră, reducând astfel pierderea de caldură prin sticlă. În prezent, tipul de sticlă Low E se impune din ce în ce mai mult pe piaţa sistemelor termoizolante, impunându-se prin calităţile sale în ceea ce priveşte izolarea termică. Specialiștii au precizat că sticla Low E acţionează ca o bucată de tablă pusă în spatele caloriferului, reflectând 90% din căldură spre interiorul camerei. De fapt, chiar și numele acesteia ne vorbește despre proprietățile acestui tip de sticlă. Low E înseamnă emisivitate redusă sau, altfel spus, transfer de căldură mult diminuat. Acest tip de sticlă este foarte bun pentru ferestrele casei iarna, iar vara reflectă căldura solară, ceea ce este iar un avantaj deloc de neglijat.

Sticla Four Season vine cu avantajul că, față sticla LowE, pe timp de vara oferă o protecție solară sporită față de sticla LowE standard. Un alt avantaj al acestui tip de sticlă față de sticla reflexivă standard este faptul că ca are un factor de transmisie luminoasă mult îmbunătățit.
Sticla antiefracție duplex este un tip de sticlă obținut prin îmbinarea plană a doua foi de sticlă, folosindu-se un strat de rășină specială. În cazul spargerii acestui tip de sticlă, cioburile nu se desprind ceea ce duce la reducerea considerabilă a riscului de accidentare. Acest tip de sticlă duplex se recomandă să fie folosit pentru clădirile nonrezidentiale, acolo unde suprafața vitrala este una mare, ceea ce le conferă acestora și o izolare termică și fonică superioară.
Sticla reflexivă este poate cel mai indicat tip de sticlă atunci când vorbim despre asigurarea intimității de care ai nevoie în propria locuință, pentru că nu permite vizualizarea din exterior în interior pe timpul zilei. Acest tip de sticlă se obține prin aplicarea unei pelicule de oxizi metalici pe sticla clară sau colorată în masa. De asemenea, tipul de sticlă reflexivă are drept caracteristică un factor de reflexie solară mare, căruia i se adaugă și un factor de transmisie luminoasă scăzut.
Sticla securizată este un tip de sticlă care are o rezistență de 3-4 ori mai mare la stresul mecanic și termic decât sticla netratată. Este oarecum asemănătoare cu sticla antiefracție duplex deoarece are o rezistență destul de mare și în caz de spargere, se descompune în fragmente foarte mici, anulând riscul unor accidentări. Printre alte avantaje ale acestui tip de sticlă menționăm faptul că sticla colorată în masă, datorită proprietăților sale filtrante, în funcție de culoare și grosime, reduce destul de mult solicitarea ochiului în caz de lumină solară puternică.
Un alt tip de sticlă este cea reflectorizantă, care se obține din sticla transparentă sau colorată în masă pe suprafața căreia se aplică la ieșirea din furnal un strat metalic transparent.
Sticla antiglonț se obține prin alăturarea a două sau mai multe foi de sticlă float cu unul sau mai multe straturi de PVB. Grosimea finală a acestui tip de sticlă este dată de diversele tipuri de armă la care trebuie să reziste.
Știați că există și un tip de sticlă cu o mare rezistență la foc, și care se obține prin alăturarea mai multor foi de sticlă, între care se găsește un strat special transparent care împiedică propagarea căldurii prin radiație și asigură integritatea geamului.
În fine, un alt tip de sticlă cunoscut este cea ornamentală, care este o sticla ce se obține din sticla clară sau colorată în masă, prin trecerea acesteia la ieșirea din cuptor printre doua valțuri profilate. Prin încorporarea unei plase de sârmă în această etapa se obține un geam ornamental armat. Pentru sporirea efectelor estetice, geamurile ornamentale pot fi sablate.

Avantajele geamului termoizolant

Și pentru că vă spuneam de tipul de sticlă LowE este un bun izolant, vă mai spunem că sunt și alte avantaje ale acestui tip de sticlă, folosită mult la ”termopanele” locuinței.

Avem parte de luminozitate şi recuperarea căldurii prin utilizarea mai eficientă a luminii şi radiaţiilor solare;
Scăderea drastică a costurilor pentru încălzire prin stoparea masivă a pierderilor de căldură;
Are un efect optic neutru din punct de vedere al culorilor, datorită transparenţei unice a sticlei;
Confort sporit, efect al distribuţiei uniforme a căldurii în spaţiu;

- Lipsa apei de condens pe suprafaţa din interior, în condiţii normale de utilizare.

Dacă totuși vă confruntați cu apariția condensului, în cazul în care fereastra este corespunzător executată şi montată, atunci urmăriți de urgență reducerea surselor de umezeală din încăpere şi micşorarea cantităţii de vapori de apă aflaţi în încăpere, prin ventilarea naturală realizată prin deschiderea ferestrelor.

Tâmplăria își are rolul ei bine stabilit

Indiferent de corectitudinea alegerii tâmplăriei, folosirea „termopanelor" presupune o schimbare de comportament a locatarilor. De aceea, se impune o aerisire mai corectă și mai deasă a camerelor, în special pe perioada iernii, când pericolul apariţiei condensului sau a igrasiei este mare. Și pentru că montarea ferestrelor nu este o operațiune care se desfășoară tocmai lejer, implicând și costuri destul de ridicate, pentru a vă bucura de un produs cu durată mare de viaţă, este bine să alegeţi un sistem de tâmplărie performant şi de calitate în locul unuia ieftin.

Specialiștii sunt de părere că dotarea clădirii cu o tâmplărie adecvată corectează pierderile, diminuându-le mai mult sau mai puţin, în funcţie de calitatea acesteia. Tâmplăria clasică din lemn, echipată cu sticlă clară simplă, a devenit o raritate în zilele noastre. În primă fază s-a adoptat și preferat tâmplăria metalică, iar apoi s-a trecut la cea din aluminiu, din lemn stratificat, din PVC extrudat sau din combinaţii între ele.

Fiecare dintre acestea prezintă avantaje şi dezavantaje. Astfel, tâmplăria din aluminiu cu barieră termică prezintă o foarte bună rezistenţă la agresiunea mediului, o întreţinere relativ uşoară, o bogată paletă coloristică, dar are ca principal dezavantaj un preţ de cost mai ridicat. Tâmplăria din lemn stratificat prezintă o eleganţă deosebită, o eficienţă termică remarcabilă, dar dezavantajul acesteia se referă tocmai la rezistenţă modestă la agresiunea mediului exterior, fiind vulnerabilă la razele ultraviolete şi ploaie sau ninsoare. În acelaşi timp, întreţinerea este una costisitoare, iar preţul, destul de piperat pentru buzunarele românilor. Tâmplăria din PVC extrudat prezintă o foarte bună fiabilitate, o izolaţie corespunzătoare termo-fonică (în funcţie de numărul de camere prezentat de profilul constructiv), o etanşeitate excelentă şi un preţ de cost accesibil. Dezavantajul acesteia îl constituie gama coloristică destul de redusă.

 

Sorry, no posts matched your criteria.